uitvaartverzekeringen
by admin | 09:03

De uitvaartverzekering is de enige verzekering waar je van verzekerd kunt zijn. Iedereen gaat tenslotte een keer dood, het is alleen de vraag wanneer. Maar heb jij al je zaken allemaal wel op orde als je komt te overlijden? In dit artikel vertellen we je alles dat je moet weten over het afsluiten van uitvaartverzekeringen.

Waarom hebben zoveel mensen nog geen uitvaartverzekering geregeld?

Het is in Nederland niet verplicht om een uitvaartverzekering af te sluiten, en er zijn dan ook veel mensen die dat niet doen. Dat is in veel gevallen omdat zij simpelweg nog niet over hun dood nadenken. Soms ook omdat ze er niet bij stil staan dat hun nabestaanden voor de kosten van hun uitvaart moeten opdraaien. Bovendien weten ze vaak niet wat voor kosten er allemaal komen kijken bij een uitvaart. Maar voor een gemiddelde uitvaart moet al snel zo’n €8.000 worden neergeteld. Dit is een bedrag wat niet iedereen zich kan veroorloven.

Wat zijn de redenen om een uitvaartverzekering af te sluiten?

Sommige mensen denken: “Ik ben dan toch dood, het maakt mij niet zoveel uit wat er dan met mijn lichaam gebeurt.” Een uitvaartverzekering sluit je echter niet alleen voor jezelf af, maar ook voor je naasten. Zij hebben recht op een passend afscheid. Heb je geen uitvaartverzekering, dan moeten zij opdraaien voor de kosten van je uitvaart. Door wel een uitvaartverzekering af te sluiten, ontlast je de nabestaanden zorgen in een stressvolle periode. Niet alleen op het gebied van financiën, maar ook het regelen en in elkaar zetten van de uitvaart. Daarbij kun je je eigen wensen aan je uitvaartverzekeraar kenbaar maken, waardoor je uitvaart veel persoonlijker wordt. Dit kan erg prettig zijn voor je nabestaanden, omdat zij dan weten dat de dienst precies is zoals jij gewild zou hebben.

Stel je besluit geen uitvaartverzekering af te sluiten. Je nabestaanden kunnnen de kosten voor de uitvaart niet betalen wanneer je komt te overlijden. Dan kan het zijn dat de inboedel van je woning door de gemeente geveild wordt om jouw uitvaart te bekostigen. Dat is natuurlijk niet gewenst. Maar je kunt al een uitvaartverzekering afsluiten voor een paar euro per maand. Je kunt je nabestaanden dus heel wat zorgen besparen door het gewoon even te regelen.

Welke soorten uitvaartverzekeringen zijn er?

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen die je kunt afsluiten:

  • Kapitaal uitvaartverzekering: Bij een kapitaal uitvaartverzekering krijgen de nabestaanden een vooraf vastgesteld bedrag uitgekeerd. Zij kunnen dan zelf een uitvaartverzorger kiezen en de uitvaart naar eigen inzicht vormgeven. Het is bij deze uitvaartverzekering niet verplicht om het volledige bedrag aan de uitvaart te besteden; als je bijvoorbeeld hebt aangegeven dat je een simpele uitvaart wilt, mogen ze het resterende bedrag bijvoorbeeld ook aan een goed doel schenken. De premie voor een kapitaal uitvaartverzekering kan doorgaans per maand of per jaar worden voldaan.
  • Natura uitvaartverzekering: Bij een natura uitvaartverzekering wordt geen geldbedrag uitgekeerd, maar een pakket aan diensten. Zo worden bijvoorbeeld de kosten voor de uitvaartverzorger, de kist, de bloemstukken en de rouwkaarten door de verzekeraar geregeld. Een groot voordeel van een natura uitvaartverzekering is dat het regelwerk door de verzekeraar wordt verricht. Maar wanneer de nabestaanden andere wensen hebben dan door de verzekeraar worden gedekt, kan dit wel een nadeel zijn.
  • Combinatie uitvaartverzekering: Een combinatie uitvaartverzekering is een samenvoeging van de natura verzekering en kapitaal verzekering. Je laat de uitvaart in principe door de verzekeraar regelen, maar laat een extra bedrag reserveren voor extra wensen die door de natura uitvaartverzekering niet worden aangeboden. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een extra luxe kist.
  • Natura sommenverzekering: Bij een natura sommenverzekering is er, net als bij de kapitaal uitvaartverzekering, sprake van een vast bedrag dat wordt uitgekeerd. Het verschil is dat het bedrag bij deze verzekering wel in zijn geheel voor de uitvaart gebruikt moet worden. Je bepaalt van tevoren zelf de hoogte van het uit te keren bedrag.

Welke factoren hebben invloed op de premie van je uitvaartverzekering?

Hoeveel je voor de premie van een uitvaartverzekering moet betalen is afhankelijk van verschillende factoren. Ten eerste het soort uitvaart dat je wilt. Als je heel veel wensen hebt en een luxe kist wilt, kan de premie al snel oplopen. Ook je leeftijd speelt een rol; hoe jonger je bent als je je uitvaartverzekering afsluit, hoe lager je premie is. Sluit je pas rond je 65e een uitvaartverzekering af, dan kun je rekenen op een behoorlijk hoge premie. Ook moet je er rekening mee houden dat er uitvaartverzekeraars zijn die geen nieuwe verzekerden accepteren wanneer deze ouder zijn dan een bepaalde leeftijd.

In sommige gevallen hanteren uitvaartverzekeraars de zogeheten carenzjaren. Dat wil zeggen dat de verzekeraar geen of slechts een minimale dekking biedt wanneer de verzekerde binnen een bepaald aantal jaar komt te overlijden. Die carenzjaren kunnen ook van toepassing zijn wanneer de verzekerde een ernstige medische aandoening heeft. Kortom: jij en je nabestaanden zijn altijd voordeliger uit wanneer je je uitvaartverzekering al afsluit als je nog jong en gezond bent!

Waar moet je op letten bij uitvaartverzekeringen vergelijken?

Uitvaartverzekeringen vergelijken kun je heel eenvoudig online doen. Het is raadzaam om bij je vergelijking niet alleen naar de maandelijkse premie te kijken. Eén van de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij het vergelijken van verschillende uitvaartverzekeringen, is welke kosten er precies door de verzekering worden gedekt. Je kunt het beste gaan voor een zo compleet mogelijke verzekering, zodat je nabestaanden niet alsnog met een deel van de kosten worden opgezadeld. Ten tweede is het slim om goed na te gaan welk regelwerk door de verzekeraar wordt uitgevoerd, en welke zaken de nabestaanden zelf nog moeten regelen. Probeer ook alvast voor jezelf op een rijtje te krijgen wat je wensen voor de uitvaart zijn.

De wetenschap dat jij je uitvaart goed geregeld hebt, zal niet alleen jou maar ook je naasten veel rust geven.

  COMMENTS OFF